Bestuurssamenstelling 2016

Drs. Hans Maathuis, voorzitter/secretaris
Prof.Dr. Marie-José Enders-Slegers (adviseur)
Mw. Ineke Edes, penningmeester
Mw. Carmen Maurer, bestuurslid

De bestuursleden stellen zich graag aan u voor:

Drs. Hans Maathuis, voorzitter/secretaris

hans_maathuisDrs. Hans Maathuis heeft als dierenarts vele jaren gewerkt in Etten-Leur en was al snel actief in diverse bestuursfuncties bij de beroepsorganisatie KNMvD. Vanwege de toenemende belangstelling voor management en organisatie werden diverse cursussen en opleidingen gevolgd om meer kennis op dat terrein te verwerven.

Door de automatisering van de praktijk raakte hij betrokken bij de IT sector. Eerst als adviseur, later als
manager en tenslotte in 1995 na een fusie als directeur.

In de loop der jaren groeide echter steeds meer de behoefte om de brede kennis en ervaring aan anderen ter
beschikking te stellen. Daarom besloot Hans zich geheel te gaan wijden aan advisering, ondersteuning, training van praktijken en organisaties die behoefte hebben aan een beter resultaat met behoud van een goede werksfeer. In Curalis kan hij deze ambitie volledig waar maken.

In 2004 maakte Hans kennis met AAT doordat hij adviseerde bij de oprichting van een AAT centrum. De “therapie met behulp van dieren” sprak hem zo zeer aan dat hij zelfs een stichting oprichtte om de toegankelijkheid en het gebruik van AAI in de regio te stimuleren en te ondersteunen.

Toen de uitnodiging kwam voor een functie in het AAIZOO bestuur heeft hij niet lang hoeven nadenken.

Carmen Maurer

IMG_0682“ Liefde voor de zorg, kinderen, dieren, de natuur en een wens om de wereld een beetje mooier te maken!”

Carmen Maurer beschikt over veel werkervaring en een brede achtergrond in de Gezondheidszorg en het onderwijs. Zij heeft gewerkt bij de Hogeschool Utrecht, als hoofd communicatie bij de Faculteit Gezondheidszorg en daarna de overstap gemaakt naar een goed doel, waar zij gewerkt heeft met kinderen met autisme en paarden. Inmiddels werkt zij alweer 11 jaar bij Alzheimer Nederland waar zij zich inzet voor mensen met dementie en hun naasten.

Naast haar baan bij Alzheimer Nederland, heeft Carmen Maurer een eigen praktijk, Leerdier, coaching & pedagogische begeleiding. In haar praktijk begeleidt zij als Ecologisch Pedagoog en gecertificeerd equine assisted coach kinderen en (jong)volwassenen met de hulp van dieren en de natuurlijke omgeving. Hierbij staat het welzijn van mens en dier centraal en is ‘zorg op maat’ het uitgangspunt.

Carmen Maurer is sinds April 2016 toegetreden tot het bestuur van AAIZOO. Graag wil zij op deze wijze een bijdrage leveren aan het verder ontwikkelen en implementeren van het mooie vakgebied Animall Assisted Interventions, in de zorg.

Ineke Edes

FullSizeRenderIn 2006 kwam ik voor het eerst in aanraking met het begeleiden met behulp van paarden. Vanuit de mogelijkheden van het werken met dieren heb ik samen met het lectoraat voor Vernieuwende Opleidingsmethodiek en didactiek van de hogeschool Utrecht en collega’s uit het werkveld de afstudeerrichting Eco Mediated Pedagoy ontwikkeld. Deze afstudeerrichting is in 2008 van de  bachelor Ecologische Pedagogiek  gestart. In de afgelopen jaren heb ik meerdere artikelen geschreven over dieren in relatie tot Pedagogiek waaronder het kiezen van een dier ten behoeve van een interventie voor het voorgenomen handboek AAI van AAIZOO. In 2015 deed ik met studenten van de HU onderzoek naar de Gripmethodiek.
Www.pedagogiekmetdieren.nl